Dijital Sağlık Alanında Yapılan İlk Kongre 10-12 Nisan Tarihleri Arasında Düzenlendi

0
1

OTC Derneği tarafından organize edilen ilk “Dijital Sağlık & Dijital Sağlık Okuryazarlığı Kongresi”; katılım gösteren 1600 sağlık profesyoneli ve basın tarafından ilgiyle karşılandı.

2023 yılında kurulan OTC Derneği; sağlık ve teknoloji alanındaki hızlı gelişmeler doğrultusunda, dijital sağlık alanında yankı uyandıran önemli bir buluşmaya ev sahipliği yaptı. Dijital Sağlık ve Dijital Sağlık Okuryazarlığının geleceğini detaylı bir şekilde ele alan doktorlar, eczacılar ve dijital sağlık girişimcileri; 10-12 Nisan tarihleri arasında Wyndham Grand İstanbul Levent Hotel’de düzenlenen Dijital Sağlık Kongresi’nde bir araya gelerek deneyimlerini paylaştılar.

Sağlık Teknolojileri ve Yapay Zeka, Yapay Zeka Destekli Rehabilitasyon Platformu, Nörofarmakoloji İlaç ve İlaç Etkileşimleri’ne Yapay Zeka, Her Yönüyle Dijital Sağlık, Dijital Dünyada Etkili Sağlık İletişimi, Dijital Sağlıkta Dünya Trendleri, Kronik Stresin Hormonlar Üzerindeki Etkisi, Dijital Sağlıkta Hukuk Bakışı, Sosyal Medya’nın Z Kuşağı Tüketim Alışkanlıkları Üzerine Etkisi gibi konulara değinilen ilk Eczacı ve Doktor Buluşması üç gün boyunca sağlık profesyonelleri tarafından yoğun ilgi gördü ve toplam 1600 katılımcıya ulaşıldı. Aynı zamanda, İstanbul Aile Hekimliği Derneğinden de 6000 hekim oturumlara online olarak katılım sağladı.

11 Nisan Cuma günü gerçekleşen basın toplantısına, konuşmacı olarak kongre düzenleme kurulu üyeleri; OTC Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Uzm. Ecz. Vildan Küçükmustafa, Prof. Dr. İsmet Melek, Ecz. Neylan Zırhlıoğlu Ener, Ecz. Selim Parlak, Ecz. Fulya Urgancıoğlu ve Ecz. Pınar Arı Şentuğ katılım sağladı.

OTC Derneğinin Yönetim Kurulu Başkanı Uzm. Ecz. Vildan Küçükmustafa“Doktor Eczacı Buluşması” formatında gerçekleştirilen ilk Dijital Sağlık Kongresi’nde, yalnızca akademik bilgi paylaşımı yapılmadığını, ortak sorumluluk bilincinin güçlendirilmesi açısından da çok kıymetli bir adım atıldığını belirterek şunları söyledi;

“2023 yılında kurduğumuz OTC Derneği, dijital sağlık alanında Türkiye’nin öncü sivil toplum kuruluşlarından birisi olarak, dijital sağlık teknolojilerinin etkin, güvenli ve etik kullanımını yaygınlaştırmayı amaçlamaktadır. Dijital Çağ olarak adlandırdığımız bu dönemde; teknolojinin kullanımıyla ilgili çeşitli analizler, önemli araştırma platformları tarafından gerçekleştirilmektedir.

Bu konuda, “We are Social” ın hazırlamış olduğu raporu örnek gösterebiliriz. Türkiye’de yaşayan insanlar, günlerinin yaklaşık 8 saatini internette geçirirken, %80’ lik kısmı da interneti bilgi edinmek amacıyla kullanıyor. Ek olarak; bu araştırmaya göre Türkiye’de her 5 kişiden 4’ün aktif şekilde sosyal medyayı kullanmakta olduğundan bahsediliyor. Bu çalışmaların sonuçlarıyla anlamlı bir korelasyon oluşturduğumuzda; her geçen gün artan sağlık harcamalarının önemli bir bölümünün; yanlış bilgi kaynakları, gereksiz başvurular ve uygunsuz ilaç kullanımı gibi nedenlerden kaynaklandığını daha net bir şekilde anlıyoruz. Türkiye’de sağlık harcamalarının %10-%15 kadarının bilgi eksikliğinden doğduğu tahmin ediliyor. Bu nedenle “Doktor Eczacı Buluşması” konseptiyle gerçekleştirdiğimiz bu kongrenin, yalnızca akademik bir bilgi paylaşımı değil, ortak sorumluluk bilincinin güçlendirilmesi açısından da çok kıymetli bir adım olduğunu belirtmek isterim”

Dijital Sağlık Kongresi Düzenleme Kurulu Üyelerinden Prof. Dr. İsmet Melek, gelecekte kronik hastalıkların insan sağlığını ciddi biçimde tehlikeye sokacağını şu sözlerle belirtti;

“Hem eczacılar hem de hekimler olarak, koruyucu sağlığa önem vermemiz gerekiyor. Ben, bazı kronik hastalıklarla ilgili acı tablodan da bahsetmek istiyorum. 2030 yılında ulaşmamız beklenen diyabet hasta sayısına, 2011 yılında ulaşmış bulunuyoruz. Avrupa’da diyabet rahatsızlığına sahip kişi oranının en sık arttığı ikinci ülke Türkiye’dir. Bir diğer önemli kronik hastalık ise Alzheimer’dır. Dünyanın en prestijli mecralarından biri olan; The Lancet Dergisi’nde yayınlanan 2022 yılı mega verilerine göre; 2050 yılında Türkiye Cumhuriyeti’nde Alzheimer’ın artış hızı %277 olacak. Bu veriler batı toplumlarında bu rakamlarda değil, Amerika ve Kanada’da hiç değil! Bizim 65 yaş üstü nüfusumuzun, %7’den %14’e yükselmesi 27 yılda gerçekleşti. İngiltere’de bu durumun gerçekleşmesi 45 yılı buldu. Peki bu ne demek bu? Türkiye’de şu anda 50 ile 65 yaş arası sıkışmış bir nüfus mevcut. 20 yıl sonra bu kişilerin çoğu 65 yaşlarını geçtiğinde, biz diyeceğiz ki hastam bunadı. Bu nedenle; diyabet, hipertansiyon, alzheimer gibi kronik hastalıklar gelecekte bizleri hazırlıksız yakalayacak”

Doktor ve eczacılara sosyal medya platformlarında uygulanan regülasyonlara değinen Ecz. Neylan Zırhlıoğlu Ener;

“Biz artık sosyal medyada doktor ve eczacıların görünür olmasını istiyoruz. Influencerların halkı çok yanılttıklarını ve çok yanlış bilgiler verdiklerini görüyoruz. Sosyal medyada hem doktorları hem de eczacıları zorlayan bir takım regülasyonlar var. Bunların değişmesiyle ilgili, Türk Eczacılar Birliği’yle bir çalışma yapabiliriz. Bu konuda İstanbul Eczacılar Odası da bu mecrada uzmanlaşmış doktor ve eczacıların olması gerektiğini savunmaya başladı. Yani burada bizim amacımız bir ürün reklamı yapmak değil! Doğru bilgiyi tüketiciye doktor ve eczacıların anlatması gerektiğini savunuyoruz. Bununla ilgili çok güzel düşüncelerimiz ve planlarımız var. Gerçekten biz bu işe sahip çıkıp, eczacılar ve doktorlar birlikte bir dönüşüm yaratacağız” dedi.

Sosyal medya mecralarının daha disiplinli olmaları gerektiğini vurgulayan Ecz. Selim Parlakdevletin sistemi sayesinde geçmiş verilerimizi okuduğumuzu; ama sosyal medya gibi platformlarda influencerlar veya ünlüler tarafından lanse edilen ve insanların bilinçsizce kullandığı ürünlerin, 20 yıl sonra sağlık sistemine ciddi bir yük olabileceğine dikkat çekti.

Ecz. Fulya Urgancıoğlu ise, halkı bilinçlendirmek adına melatonin gibi etken maddeleri ve vitaminlerin yararlarını anlatmak istediklerini; fakat sosyal medyadaki regülasyonlar yüzünden uyarı aldıklarını dile getirdi. Aslında ilaç firmalarının, doktor ve eczacıların yanında olmak istediklerini; fakat kurallar yüzünden çaresiz kaldıklarını, derhal mevzuat tarafında bir müdahale yapılması gerektiğinin altını çizdi.

Kongreye konuşmacı olarak katılım sağlayan Dijital Sağlık Derneği başkanının belirtiği çarpıcı detayları paylaşan Ecz. Pınar Arı Şentuğ;

“Kongreye konuşmacı olarak katılım sağlayan Dijital Sağlık Derneği (DİSADER) başkanının, sunduğu veriler çok etkileyiciydi. Şimdi çok fazla online hasta gören hekim ve diyetisyen var; ama pandemiden önce bu imkân sadece özel sağlık sigortalarının müşterilerine sunuluyordu. Örneğin; Pandemi öncesinde online hasta sayısı yılda 500 civarlarındayken; pandemi döneminde doktorlara ulaşmasının zorlaşması sonucunda, ayda 2000’e yükseldi. Yılda 500’den ayda 2000’e çıkması çok ciddi bir oran farkıdır. Dernek başkanı, bu sayının şu anda da o civarlarda devam ettiğini bildirdi; ama bu verilerin sadece özel sağlık sigortalarının online danışmanlık hizmeti verdiği hekimler için geçerli olduğunun altını çizdi”

Bir kadın girişimci Songül Dicleli tarafından kurulan, Pharma Future Hub’ın stratejik danışmanlık sağladığı kongrede; dijitalleşme ve teknolojinin sağlık üzerindeki etkilerine değinilirken, aynı zamanda sağlık sektöründeki yenilikçi yaklaşımlara dair zengin içerikler de katılımcılara sunuldu. Bu benzersiz bilimsel şölen; dinleyicilere sektörün gelişimi ve dönüşümü hakkında derinlemesine bilgiler edinme fırsatı sundu.