Kornea, katarakt ve refraktif cerrahi konusunda yurtdışı tecrübesi olan Göz Hastalıkları AD öğretim üyesi Doç. Dr. İbrahim Toprak Pamukkale Üniversitesi Hastaneleri bünyesinde ilk kez “fakik göz içi lensi” uygulamasını gerçekleştirdi
Fakik göz içi lensleri konusunda çok tecrübeli isimler ile yurt dışında da çalışmış olan Doç. Dr. Toprak bu yöntem hakkında önemli açıklamalarda bulundu;
Fakik göz içi lensi nedir?
Gelişen teknoloji ile birlikte kişiler gözlüklerinden kurtulmak istemekte ve lazer ameliyatına (LASIK vb.) yönelmektedirler. Ancak, her hasta lazer ameliyatı için uygun olmayabilir. Örneğin, çok yüksek gözlük numaralarının mevcudiyeti, keratokonus varlığı, saydam tabakanın (kornea) ince olması ve belirgin göz kuruluğunun varlığı gibi durumlar lazer ameliyatına engel teşkil etmektedir. “Fakik göz içi lensleri”, lazer ameliyatına uygun olmayan kişilerde yüksek miyopi, hipermetropi ve astigmatizma düzeltilmesinde kişinin doğal merceğine dokunmadan göz içine yerleştirilen kontakt lens benzeri lenslerdir.
Kimlere uygulanabilir?
Fakik göz içi lensi için ideal adaylar, 21 yaşından büyük 45 yaşından küçük, en az bir yıl boyunca gözlük numaralarında değişiklik olmayan, lazer ameliyatı (LASIK vb.) için uygun olmayan kontakt lens veya gözlük kullanamayan veya kullanmak istemeyen kişiler olarak sıralanabilir. Ancak, bu noktada en önemli husus detaylı bir göz muayenesi ve tetkikler sonrasında gözün yapısının bu ameliyata uygun olup olmadığının ve göz içine yerleştirilecek lens boyutlarının titizlikle belirlenmesidir.
Teorik olarak 20-23 numaraya kadar miyopi, 10 numaraya kadar hipermetropi ve 6 numaraya kadar astigmatizmanın fakik göz içi lensi uygulaması ile düzeltilmesi mümkün olabilmektedir. Ameliyat, tecrübeli bir cerrah tarafından yapıldığında oldukça kısa sürmektedir. Kişiler genellikle ertesi gün gözlüksüz görmeye başlarlar. Bu ameliyat sonrasında, hastalarımız belli aralıklarda kontrole çağrılarak göz içi dokulardaki değişiklikler teknolojik cihazlar ile yakından takip edilmektedir. Herhangi bir olumsuz durum öngörüldüğü zaman, kısa bir müdahale ile yerleştirilen lens kolayca gözden çıkarılabilir. Yani, “fakik göz içi lensi” uygulaması geri dönüşü mümkün bir işlemdir.
Ancak, aktif göz içi iltihabı, katarakt, glokom, sarı nokta hastalığı, şeker hastalığı ve romatizma varlığı gibi durumlarda fakik göz içi lensi uygulamasından kaçınmak gerekmektedir.
Bu lensler keratokonus hastalığında uygulanabilir mi?
Evet, eğer keratokonus hastalığının ilerlemesi durmuş ve gözlük ile önemli düzeyde görme sağlanabiliyor ise fakik göz içi lensi ile başarılı sonuçlar alınabilmektedir.
“Sonuç olarak, fakik göz içi lens uygulaması, lazer ameliyatına uygun olmayan yüksek kırma kusuru olan kişilerde, kalın camlı gözlüklerden kurtulma imkânı sunabilmektedir. Diğer taraftan, hasta ile güçlü iletişim ve bilgilendirme, gözün bu ameliyata uygun olup olmadığının belirlenmesi, cerrahın eğitimi ve deneyimi başarıyı ve hasta mutluluğunu beraberinde getirecektir.”