Retinol Nedir? Cilt Bakımında Retinolün Faydaları Nelerdir?

0
1228

Gösterdiği mucizevi etkilerle retinol, birçok cilt bakım markasının odağında. Peki, son yılların en çok konuşulan içeriklerinden olan retinolün ne işe yaradığı hakkında bilgin var mı? Cilt bakımı için geliştirilen birçok formülün, aslında vücutta halihazırda üretilen veya kullanılan doğal kaynaklardan elde edildiğini duymuşsundur. İşte retinol de bunlardan biri. Ama sadece bu bilgi ile yetinmeyeceğiz değil mi? Daha retinol nedir? Nelerde bulunur? gibi birçok sorumuz var. O zaman yanıtlamaya en temelden başlayalım

Retinol Nedir?

A vitamininin farklı formlarından biri olan retinol, vücutta kreatin sentezi, hücre yenilenmesi ve onarımında rol oynuyor. Asitten elde edilen ve ilaç olarak tanımlanan bu vitamin türü, hücre büyümesini düzenleyen retinoid adlı bir kimyasal bileşik grubunda yer alıyor. Hücrelerin yenilenmesindeki rolünden dolayı bu içerik, anti-aging ürünlerde de sıklıkla tercih ediliyor.

Retinol Ne İşe Yarar?

Yukarıda retinolün tanımını yaparken vücuttaki temel işlevine değinmiş olsak da daha fazla detaylandırmadan olmaz. Epidermal yenilenmenin başrolünde yer alan retinol bileşiği, aynı zamanda vücuttaki A vitamini eksikliğini gidermede takviye olarak kullanılıyor. Kolajen ve elastin proteinlerini güçlendiren bu vitamin, cilt bakımına başta akneleri azaltmak amacıyla dahil edilmiş olsa da günümüzde daha çok cildin genç görünümünü koruması adına kullanılıyor.

Retinol Nelerde Bulunur?

 

Retinol Nelerde Bulunur?

İçerisinde A vitamini bulunan besinler yoluyla vücudun retinol alması sağlanabiliyor. A vitamini ise doğada, retinol ve beta-karoten olmak üzere iki farklı türde bulunuyor. Retinol; doğrudan et, tavuk, balık, süt ve süt ürünleri gibi hayvansal gıdaların içerisinde yer alıyor. Bu nedenle bu gıdaların kontrollü tüketimi cilde büyük fayda sağlıyor.

Bu noktada, “Demek ki beta-karoten alımının retinole katkısı yok.” diye düşünmemek gerekir. Beta-karoten, vücut içerisinde retinole dönüştürülüyor. Kısacası hayvansal gıdalar kadar beta-karoten içeren sebze ve meyvelerin tüketimi de oldukça önemli. Bunlar arasında ise havuç, mango, greyfurt, domates, kavun, kabak, biber, brokoli, papaya, lahana, guava ve ıspanak öne çıkıyor.

Cilt İçin Retinolün Faydaları Nelerdir?

Cilt için Retinolün Faydaları Nelerdir?

Retinolün genel anlamda ne işe yaradığını açıklığa kavuşturmuş olsak da bu vitamin çeşidinin cilt özelindeki faydalarını etraflıca ele almakta yarar görüyoruz. Retinolün ciltte yaşlanma karşıtı bakımda ve akne tedavisinde kullanıldığını biliyorsun. Bu içerik, agresif nitelikte olup düzenli kullanımda ciltte gözle görülür sonuçlar veriyor. Hücresel yapıyı uyararak yeni ve sağlıklı hücre üretiminin artmasını tetikliyor.

Ayrıca aşırı sebum üretimini dengeleyerek akne oluşumunun temel sebebini ortadan kaldırıyor. Peki, aynı içerik hem kırışıklıkların önlenmesi hem de sivilcelerin giderilmesinde nasıl işe yarayabiliyor? Çünkü retinol, genel işlevi olarak epidermisin en üst katmanı olan Stratum Corneum’u sağlıklı bir görünüme kavuşturuyor.

Ciltte Retinol Nasıl Kullanılır?

Ciltte Retinol Nasıl Kullanılır?

Retinol, gıdalarda bulunmasının yanı sıra ilaç olarak da temin edilebiliyor. Ancak son derece agresif ve diğer maddelerle güçlü etkileşimi olan bu bileşenin, ciltte kullanım amacıyla sadece bakım ürünleri olarak tercih edilmesinde yarar var. Retinol içeren serum ve krem gibi ürünler, cilt tarafından emilme süreci sonrasında tepkimeye girerek retinoik asit formunu alıyor. Bu da üründen beklenen faydanın işlenmeye başlaması anlamına geliyor.

Her yaşlanma karşıtı ürün gibi retinollü ürünlerin de 30’lu yaşlardan sonra kullanımı öneriliyor. Tabii gün içerisinde kullanılacak zaman dilimi de önemli. Retinol içerikli ürünlerin, hücre yenilenmesinin aktif olduğu gece saatlerinde kullanılması daha etkili sonuç veriyor. Bu bileşik, güneşle etkileşime girdiğinden dolayı gündüz kullanıldığında lekelenmeye yol açabiliyor. Ayrıca retinolün, özellikle de AHA ve BHA gibi diğer asit içeriklerinin yer aldığı ürünlerle kullanılmaması gerekiyor.

Retinol Zararları Var Mıdır?

Retinol Zararları Var Mıdır?

Retinolün cilde faydaları konusunda çok güçlü bir içerik olmasının yanında, bir asit olduğu da unutulmamalı. Cilde birebir zararları olmamakla birlikte bu bileşik, bazı ciltlerde hassasiyet ve ekstra kuruluğa yol açabiliyor. Hatta cildin soyulmasına da neden olabilen bu içeriğin, kuru ve hassas ciltlerde kullanımına dikkat edilmesi gerekiyor. Tabii egzama veya gül hastalığı gibi durumlarda da retinol kullanımından uzak durulması öneriliyor.