Erkek Cildi İle Kadın Cildi Arasındaki Farklar

0
1474

İki cilt tipinin arasında da pek çok farklılık vardır ve bundan dolayı erkeklerin ve kadınların cilt bakımı ritüelleri kendi tiplerine spesifik olarak hazırlanmalıdır

Erkek cildi ile kadın cildi arasındaki farklar pek çoktur. Ancak iki cinsiyet de ciltlerini optimal koşullarda tutmak için nemlendirici ürünler ve güneş kremi kullanmalıdır. Birkaç cinsiyete spesifik ürün bulunduğu doğrudur ancak daha uygun bir seçim yapabilmek için her cilt tipi arasındaki farkları bilmeniz gereklidir.

Örneğin, erkekler yüz bakımı için spesifik bir ürüne başvurmalıdır. Bunun nedeni tıraş nedeniyle ciltlerinin zarar görebilmesidir. Ve, erkek cildi ile kadın cildi arasında benzerlikler olsa da farklılıkları ciltlerini iyi durumda tutmak için ihtiyaç duydukları bakımı belirler.

Erkek Cildi İle Kadın Cildi Arasındaki Temel Farklar

Öncelikle, derinin insan vücudundaki en büyük organ olduğunu ve yapısal bir bazda 3 tabakadan, epidermis, dermis ve hipodermisten oluştuğunu açıklığa kavuşturmalıyız. Bunlar da saç, tırnaklar ve ter bezleri gibi cilt bağlantılarına sahiptir.

Burada iki büyük değişken vardır, ve testosteron bunlardan bir tanesidir. Bu, erkeklerin kadınlara kıyasla farklı olan cilt özelliklerini yöneten hormondur. Erkeklerin hem yüzlerinde hem de vücutlarının geri kalanında bulunan deriye farklı bir yapı kazandırır. Erkeklerin derileri daha yağlı ve daha kalındır, ayrıca daha farklı bir şekilde yaşlanır.

Bu hatırı sayılır farklılığın ikinci nedeni ise erkeklerin yüzlerinin maruz kaldığı günlük tıraş olma eylemidir. Bu, erkeklerin ciltlerini hatırı sayılır bir stres altında bırakır.

Erkek Cildi İle Kadın Cildi Arasındaki Diğer Farklılıklar

Tıraş olan bir adam.
Erkeklerin her gün yüz tıraşı olmaları yüzlerinin cildinde kadınlarınkine kıyasla önemli farklılıklara neden olmaktadır.

Kalınlık

Erkeklerin cildi kadınların cildine kıyasla yaklaşık %20 oranında daha kalındır. Buna ek olarak, daha fazla kolajen içerir, bu da yaşlanma belirtilerinin ortaya çıkma sürecinin daha uzun sürmesine neden olur. Amerikan Dermatoloji Akademisi tarafından yayınlanan bir yayında detaylandırıldığı üzere, kadınlarda cilt menopozdan sonra tipik olarak önemli bir ölçüde incelir.

Yağ

Erkeklerin cildi ile kadınların cildi arasındaki bir diğer fark da yağlılık seviyesidir. Erkeklerin dermisi, daha fazla yağ bezine sahip olması dolayısıyla daha fazla yağa sahiptir. Bundan dolayı, sebum üretimi kadınların cildinde olduğundan daha fazladır. Ayrıca daha fazla gözenekleri vardır ve bu gözenekler daha büyüktür.

Erkeklerin androjenik uyarım ile hareket eden yağ bezleri ise kadınlarınkine kıyasla iki kata kadar daha fazla sebum üretebilir ve bu da lekeler, kuruluk ve akne gibi şeylerin ortaya çıkmasına neden olur.

Bu artmış yağ salgısı erkeklerde yaşlılığa kadar süreklilik gösterebilir. Kadınlarda menopoz sonrasında yağ üretimi azalır ve karakteristik senil kuru cildi ortaya çıkar.

Kıl

Yüz kıllarının ortaya çıkışı esas olarak bir erkek karakteristiğidir. Sakal, özellikle de çene ve bıyık bölgesinde, 15-16 yaşlarında ortaya çıkmaya başlar. Bu yaştan sonra bir erkeğin göğsünde, kollarında ve bacaklarında da kıllar oluşacaktır.

Heyecanlı bir adam.
Yüz kıllarının ortaya çıkışı erkeklerde daha baskındır ve 15 yaş civarında artma eğilimindedir.

Selülit

Selülitin ortaya çıkışı kadınlarda daha yaygın bir şekilde görülür. Hatta, tahminler kadınların yaklaşık %90’ının bu problemi yaşadığını göstermektedir. Peki neden bu erkekleri bu kadar fazla etkilemez? Bunun nedeni her iki cinsiyetin deri altı dokularının birbirinden hatırı sayılır biçimde farklı olmasıdır.

Plastik ve Estetik Ameliyat dergisinde yayınlanan bir çalışma erkeklerde bağ dokunun daha güçlü olduğunu, bu nedenle subkutan yağ birikiminin çok fazla olmadığını açıklar. Bunun aksine, kadınlardaki yağ hücreleri daha büyüktür ve kadınlık hormonlarının aktiviteleri nedeniyle bağ dokuları da erkeklerin bağ dokusuna kıyasla daha zayıftır.

Kolajen

Yukarıda bahsettiğimiz üzere, erkeklerde daha fazla miktarda kolajen vardır, bunun bir sonucu olarak da ciltleri daha kompakt ve sıkı görünür. Ancak, bu madde zamanla giderek azalır. Bu durum kadınlarda daha farklıdır.

Erkeklerin cildi kadınlara göre daha kalındır ve ilk kırışıklıkları 35-40 yaşları arasında, kadınların ilk kırışıklıkları ise 30-35 yaşlarında ortaya çıkmaya başlar.

Yaşlanma

Yaşlanmanın işaretleri (kırışıklıklar gibi) bir erkeğin cildinde daha sonra ortaya çıkabilir, ancak ortaya çıktıklarında daha yoğun olurlar (tamamen oluşmuş oluklar). Kadınlarda, göz altı torbaları ve koyu halkalar daha belirgindir. Önemli bir kas kütlesi kaybı dolayısıyla cilt gevşer, bu da gözlere yorgun bir görünüm verir.

Erkek Cildi ve Kadın Cildi Hakkında Akılda Tutulması Gerekenler

Evet, erkeklerin ve kadınların ciltleri birbirlerinden farklıdır. Bu ciltlere uygun bir şekilde bakabilmek için cinsiyetlerinin ihtiyaçlarına adapte edilmiş farklı güzellik ürünleri kullanmaları gerekir, ancak bunu yaparken nemlendirici ve güneş kremi uygulamanın önemini akılda tutmalıdırlar.