Corona virüsle ilgili yeni bir araştırma yayınlandı. İngiltere’deki Imperial College London tarafından yapılan çalışmaya göre coronavirüsü en çok yayan yaş grupları açıklandı. Çalışma 10 milyon ABD vatandaşı baz alınarak yapıldı. Araştırmaya göre; Covid-19’u en çok yayan yaş grubu yüzde 41,1 ile 35 ila 49 yaş grubu oldu.
Coronavirüsü en çok yayan yaş grubu belli oldu. İngiliz araştırmacılar 35 ila 49 yaş grubu arasındaki bireylerin corona virüsü en çok yayan grup olduğunu açıkladı. 2020 yılının Şubat ayından Ekim ayına kadar 10 milyonun üzerinde ABD vatandaşı üzerinde yapılan çalışmaya göre, araştırmacılar kişilerin cep telefonu verilerini, gittikleri yerleri ve nerede bulunduklarını inceledi.
Covid-19 Vakası Ve Yaşa Göre Ölüm Oranları Karşılaştırıldı
Bölgelerin analizi sistemiyle tespit edilen veriler daha sonra Covid-19 vakası ve yaşa göre ölüm oranlarıyla karşılaştırdı. Covid-19 vakalarının neredeyse 4’te 3’ünün 20 ila 49 yaş arası kişiler tarafından yayıldığının tespit edildiği araştırmaya göre, en çok yayan dar yaş grubu ise 35 ila 49 yaş arası bireyler oldu. Bu bireylerin Covid-19 yayma oranı 41,1 oldu.
10 Milyon Kişinin Üzerinde Yapıldı
10 milyon kişi üzerinde yapılan çalışmada, ABD’nin güneyi, güneybatısı ve batısında 20 ila 34 yaş grubunun diğer yaş gruplarından faha fazla Covid-19 yaydığı açıklanırken, diğer bölgelerin hepsinde 35 ila 49 yaş arası bireylerin daha fazla Covid-19 yaydığı belirtildi. İngiltere’deki Imperial College London tarafından yapılan ve Science dergisinde yayınlanan çalışmanın ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri veriyle de uyuştuğu belirtildi.
NTV’de yer alan habere göre; 50 Eyaletin tamamında yapılan araştırmaya göre, 2020 yılının Mart ila Ağustos ayları arasında corona virüsü en çok yayan grubun 20-29 yaş arası bireyler olduğu belirtilirken enfekte olanların ise yaş ortalaması 46’dan 38’e düştü.
İngiltere’deki Imperial College London tarafından yapılan araştırma ve CDC verileri incelendiğinde, “Orta yaş grubunun daha çok iş hayatında faaliyet gösterdiği, bu iş faaliyetleri nedeniyle de daha fazla kişiyle temas kurduğu için daha fazla yayıcı olduğu” belirtiliyor.
Çözülmesi ‘Zor’ Bir Durum
Çalışmanın eş yazarı, Imperial College London’daki Hastalık Epidemiyolojisi Bulaşıcı Departman jeoistatistik alanında doçent olan Dr. Samir Bhatt, ” İş hayatı enfeksiyon ve virüsü başkalarına bulaştırma riskini artırıyor. İş hayatı için diğer yaş gruplarından daha fazla hareket ettikleri için ve iş dünyasının devam edebilmesi için bu durum ‘çözülmesi zor’ bir durum olarak karışımıza çıkıyor” dedi.
Çin’in Wuhan kentinde geçen yıl aralık ayında tespit edilen ve mutasyona uğrayarak İngiltere, Güney Afrika, Brezilya’da ortaya çıkan koronavirüs varyantları, bulaşma yeteneklerinin yüksek olması nedeniyle salgın hızını artırıyor. Yapılan değerlendirmelere göre, İngiltere’de görülen varyant, yükselen vaka sayılarına ve buna bağlı olarak ağır hasta ve ölüm sayılarının artmasına yol açarak ülkelerin sağlık sistemi üzerinde baskı oluşturdu.
Güney Afrika’da baskın hale gelen varyantın ise bulaşıcılığının arttığı belirlendi ancak hastalığın seyriyle ilgili bir değişikliğe yol açıp açmadığı henüz tespit edilemedi. Daha önce enfeksiyonu geçirmiş kişiler arasında yayılabilme olasılığından dolayı yüksek risk taşıyan Brezilya varyantının, hastalığın seyri ve ölüm oranları üzerindeki etkileri henüz netlik kazanmadı.