“Gözlemlenebilir evrendeki tek akıllı uygarlık biz olabiliriz”
İstatistikçiler, akıllı yaşam evriminin çok nadir görüleceğini, bu nedenle diğer gezegenlerde insan benzeri uygarlıkların bulunma ihtimalinin son derece düşük olduğunu söylüyor.
Oxfordlu araştırmacılar yeni bir makalede, yaşamın evrenin başka yerlerinde Dünya’yla aynı şekilde gelişmesinin, gezegenin öngörülen tüm yaşam süresinden daha uzun süreceğini yazdı.
Oxford Üniversitesi’nin İnsanlığın Geleceği Enstitüsünden uzmanların hazırladığı makalede, yeryüzündeki yaşamın bir dizi büyük “evrimsel geçiş” deneyimlediğini ve bazı geçişlerin 4,5 milyar yıllık Dünya tarihinde yalnızca bir kez gerçekleştiğini ifade etti.
“Evrimsel Geçişlerin Zamanlaması, Yaşamın Nadir Olduğunu Gösteriyor” başlıklı makaledeki hesaplamaya göre, yaklaşık 13 milyar yaşındaki evrende bu tür evrimsel geçişlerin başka zeki yaşam formlarını ortaya çıkarması, yani buna elverişli bir dizi tesadüfi olayın meydana gelme olasılığı son derece düşük.
Araştırmacılar, Dünya tarihindeki (çoklu evrimsel geçiş zinciri ismini verdikleri) olayların başka bir gök cisminde yaşanma ihtimalini belirlemek için Bayes teoreminden yararlandı.
İnsanlığın Geleceği Enstitüsü’nden Dr. Anders Sandberg, Daily Mail’e verdiği röportajda, “Yöntemimiz temelde istatistik bilimine dayanıyor” dedi ve ekledi: Ve evet, bizim olasılık dışı bir gezegen olduğumuzu gösteriyor.
Araştırmacılar; ökaryotik, çok hücreli ve zeki yaşam gibi gittikçe karmaşıklaşan yaşam biçimlerinin ortaya çıkmasının yanında abiyogenez gibi geçişlerin Dünya üzerindeki yaşamın gelişmesini sağladığını belirtti.
Makaleye göre bu özel geçişler doğal olarak seçildi. Çünkü ne sıklıkla yaşandığı belirsizliğini korusa da bu geçişler, Dünya’daki akıllı yaşam varlığının önkoşulları. Ancak geçişlerden bazıları, elverişli ortamlarda bile olasılık dışı kalıyor.
Araştırmacılar ayrıca, akıllı yaşama ulaşmak için gerekli bazı adımların diğerlerinden çok daha olasılık dışı olduğunu öne sürdü ve nihayetinde, yaşamın başka bir yerde aynı şekilde gelişmesinin neredeyse imkansız olduğunu savundu:
Örneğin ökaryotik yaşamın prokaryotik öncüllerinden doğması, bir milyar yıldan uzun sürdü. Ve söz konusu olgu, bu sürecin, çok hücreli yaşamın gelişiminden çok daha olasılık dışı olduğunu gösteriyor.
Samanyolu Galaksisi’nde insanların yalnız olma ihtimalinin, yüzde 53 ila 96 arasında değiştiğini yazan araştırmacılar, şu sonuca vardı: Gözlemlenebilir evrendeki tek akıllı uygarlık biz olabiliriz. Makalede ayrıca, Amerikalı evrimsel biyolog Stephen Jay Gould’un da ünlü bir sözüne yer verildi: Yaşam kasedini yeniden çalsaydık, insan zekası gibi bir şeyin ortaya çıkma olasılığı çok az olurdu.