Magnezyum vücudumuzun sağlıkla işlemesi için olmazsa olmaz minerallerdendir. Peki, insülin, tiroit, progesteron ve östrojen gibi hayati önemi olan hormonlar, kas hareketleri, sinir sistemi çalışması üzerinde etki gösteren magnezyum, vücutta eksilirse ne olur? Fitoterapi Uzmanı Dr. Serhat Koran magnezyum ve magnezyum eksikliği ile ilgili çok önemli bilgiler verdi
Fitoterapi Uzmanı Dr. Serhat Koran, magnezyumun en çok kemiklerde bulunduğuna dikkati çekerek “Magnezyum insülin, tiroit, progesteron ve östrojen gibi hayati önemi olan hormonlar, kas hareketleri, sinir sistemi çalışması üzerinde etki gösteriyor. Bundan da anlaşılacağı üzere magnezyum eksikliği tüm vücudumuzda belirtiler veren bir tabloya yol açar” dedi.
Magnezyum Eksikliğinde Ne Olur?
Düşük magnezyumun beyinde ağır metallerin birikmesine neden olduğunu belirten Dr. Koran, şöyle devam etti: “Magnezyum eksikliğinin Parkinson, multiple skleroz (MS) ve Alzheimer hastalığına yol açtığına dair kanıtlar mevcuttur.
Yine bu ağır metal birikimine bağlı çocuklarda öğrenme bozuklukları görülüyor. Bunun dışında sebebi bulunamayan bulantı kusma, kas kasılmaları, kalp ritim bozuklukları ve uykusuzluğun da nedeni magnezyum eksikliği olabilir.
Magnezyum Eksikliğine Yol Açan Sebepler Nelerdir?
Birçok gıdanın içinde magnezyum bulunsa da magnezyum eksikliği sık görülen bir durumdur.
Tarımda sık kullanılan hayvansal gübreler fazla miktarda potasyum ve fosfor içerdikleri için bitkilerdeki magnezyum düzeyini düşürüyor. Bunun dışında yaşa, cinsiyete, kronik hastalık durumuna ve yaşam tarzına göre de magnezyum eksikliği görülebiliyor.
Kızartma, buğulama ya da kaynatma gibi yüksek ısılar besinlerdeki magnezyum miktarını azaltıyor.
Yüksek karbonhidratlı ve yağlı diyet, mental ve fiziksel stres de magnezyum eksikliğine yol açabiliyor.”
Bu İlaçlar da Magnezyum Eksikliği Yaratıyor
Dr. Koran, gebelikte vücudun magnezyum ihtiyacının arttığına değinerek şu bilgileri verdi: “Ayrıca yaşlılıkla beraber magnezyumun bağırsaktan emilimi de azaldığı için magnezyum eksikliği sık görülür.
Dengesiz beslenme ve diyetler, alkol ve sigara da magnezyum eksikliğine yol açar. Büyüme çağındaki çocuklarda da magnezyum ihtiyacı arttığı için çok dikkatli olunmalı.
Şeker hastalarının kullandığı insülin ve yüksek tansiyon hastalarının kullandığı idrar söktürücü ilaçlar da kandaki magnezyum düzeyini düşürebilir.
Magnezyum Hangi Besinlerde Bulunur?
Dr. Koran, sözlerini şöyle noktaladı: “Magnezyum bitkilere renk veren klorofilin temel maddesi olduğu için ıspanak, pazı, brokoli ve enginar gibi sebzelerde bol miktarda bulunur.
Ayrıca kaju, susam, kabak çekirdeği ve ay çekirdeği gibi kuru yemişlerde, bunun dışında nohut, mercimek, kuru fasulye gibi baklagillerde, somon, uskumru ve karides gibi deniz mahsullerinde magnezyum bulunur.
Bunların dışında Hindistan cevizi ve bitter çikolata da magnezyum yönünden oldukça zengindir.”